Składniki naturalne w ISO / TS 19657:2017
Dotychczas nie było definicji „składnika naturalnego” w obiegu międzynarodowym. Dzisiejsze czasy dowodzą, że konsumenci coraz częściej poszukują produktów, które zawierają składniki naturalne. Te jednak od dawna są tematami debat, które zwykle kończyły się fiaskiem co do wymagań, specyfikacji, określenia składnika naturalnego czy procesów żywnościowych.
Jednak nowa specyfikacja techniczna ISO określa te wymagania. Specyfikacją tą jest norma ISO / TS 19657:2017 (Definicje i kryteria techniczne dla składników żywności, które można uznać za naturalne). Pomoże ona branży spożywczej w porozumiewaniu się na podobnym poziomie technicznym. Jest ona bardzo pomocna, jeśli chodzi o obieg produktu na szczeblu międzynarodowym. Pozwala określić wskaźniki, którymi należy się kierować w klasyfikowaniu składnika jako naturalnego i do których poszczególne kraje i instytucje mogą się odnosić bezwarunkowo. Dzięki tej normie w wielu wypadkach unikniemy łamania przepisów, zapewni ona uczciwe praktyki wśród producentów, wspólne podstawy, do których warto powracać i które stworzą równe szanse wśród wszystkich firm oraz pomogą w komunikacji między przedsiębiorstwami. Kwestii, której nie obejmuje powyższa norma jest komunikacja między konsumentem a produktem, czyli zawartość etykiet.
ISO / TS 19657:2017 jest stworzona dla wszystkich przedsiębiorstw spożywczych uwzględniając producentów napojów i składników spożywczych, niezależnie od złożoności procesów. Norma ta została opracowana przez komitet techniczny ISO / TC 34 (produkty żywnościowe) wraz z oddziałem 18 (naturalne składniki żywności).
Źródło: https://www.iso.org
Autor: Sandrine Tranchard
Tłumaczenie/opracowanie: Anna Pinkosz-Ganuri