Czekolada, rzecz, na myśl której od razu robi się przyjemniej…
I będzie jeszcze przyjemniej, wiedząc, że czekolada będzie jeszcze lepsza, dzięki nowej normie.
Ziarno kakaowe jest uprawiane głównie przez małe gospodarstwa w krajach na całym równiku. Większość tych gospodarstw ma jednak trudności w uprawie tej rośliny i często plony są mało obfite. Aby pomóc w zarządzaniu tymi gospodarstwami i ustalić normy oraz wymagania dotyczące wydajności, a także jakości ziaren stworzono gamę przepisów i standardów dotyczących uprawy ziarna kakaowego.
Najważniejszym standardem jest ISO 2451:2017, stanowiący wymagania dotyczące specyfikacji i jakości ziarna kakaowego. Norma stworzona została przez komitet techniczny ISO ds. kakao, na czele z członkami ISO w Ganie (GSA) oraz w Holandii (NEN), czyli ISO/TC 34 (produkty spożywcze), podkomitet SC 18 (kakao). Norma ta określa wymagania względem jakości, określa metody badania, przechowywania, dezynsekcji, pobierania próbek, pakowania i znakowania ziaren oraz ich klasyfikację. Norma ISO 2451 została stworzona w celu ułatwienia handlu międzynarodowego i harmonizacji rynku kakao na całym świecie. Równie ważnym jest zmniejszenie czasu skutecznego testowania jakości ziaren.
Komitet ISO/TC34/SC18 wraz z komitetem technicznym CEN/TC 415 opracował również inny standard, czyli ISO 34101. Jest to standard, który opiera się na identyfikowalności i zrównoważeniu ziarna kakaowego. Składa się z czterech aspektów systemu zarządzania. Oprócz dwóch wymienionych wyżej wytyczne standardu będą uwzględniać wydajność i system certyfikacji.
Źródło: https://www.iso.org
Autor: Clare Naden
Tłumaczenie/opracowanie: Anna Pinkosz-Ganuri